Какви документи трябва да попълня за Пренатест?

Преди да дадете кръв за Пренатест е необходимо само да попълните информирано съгласие за извършване на процедурата. Можете да свалите документа на български и английски език, за да се запознаете със съдържанието му предварително.

Мога ли да ям и да пия преди да направя Пренатест?
Може ли да се ползва разсрочено плащане за Пренатест?

Да, може. Подписвате заявление до ОББ – клон Цар Борис и получавате карта без такса за откривате с безлихвен кредитен лимит равен на цената за варианта на теста, който сте избрали, за покриване на разходите по Пренатест. Безлихвеният период на разсрочено плащане е 12 м., като размерът на месечните вноски е 1/12 част от ползваната сума. Също така, не се изисква поръчител. След изплащане на разходите по изследването Пренатест, Вие може да закриете картата, или може да я задържите и да ползвате кредитния лимит за покупки при други търговци, но при стандартните лихвени % според тарифния бюлетин на ОББ.

Пренатест включен ли е в обхвата на НЗОК?

НЗОК не покрива разходите по Пренатест. В случай, че имате допълнителна здравна застраховка, можете да се обърнете към вашия застрахователен брокер и да обсъдите дали застраховката ви покрива частично генетични изследвания при рискови бременности.

Колко струва Пренатест?

Цената на пакета Пренатест започва от 1260 лв. за Пренатест 1 при закупуване онлайн и достига до 2500 лв. за Пренатест 2 за многоплодна бременност. Тя включва самото изследване, организирането, вземането и транспортирането на кръвните проби до Констанц с куриер, консултациите със специалиста по медицинска генетика, както и с наблюдаващия бременността ви гинеколог. Вижте повече информация и сравнение на различните варианти на теста.

Кога мога да очаквам резултатите от теста?

Aнализът на кръвните проби отнема от 5 до 7 работни дни от датата на получаването им в лабораторията в Констанц. Резултатите от Пренатест се изпращат обратно в България за разчитане от специалист по медицинска генетика и за последващи консултации с лекуващия лекар/гинеколог, които ще ви информират за състоянието на плода.

Каква е процедурата по извършване на Пренатест?

В лаборатория ви се вземат 20 мл венозна кръв, след като сте прочели и подписали бланката за информирано съгласие и заявлението за извършване на Пренатест. Кръвните проби се изпращат по куриер до лабораторията на LifeCodexx в Констанц, Германия, където ще бъдат анализирани.

Може ли Пренатест да изследва и други генетични аномалии в плода?

Към момента Пренатест изследва наличие на Тризомия 21 (Синдром на Даун), Тризомия 13 (Синдром на Патау), Тризомия 18 (Синдром на Едуардс) и някой от най-честите дефекти свързани с половите хромозоми (синдромите на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY) у плода. Тестът вече може да се прилага и при многоплодни бременности.

Колко точен е Пренатест?

Стандартните тризомии – Синдром на Даун, Синдром на Патау и Синдром на Едуардс – се откриват от Пренатест с много висока степен на точност. Точността на теста е близо до 100%.

В коя седмица от бременността се прави Пренатест?

При първоначалното валидиране на теста в лабораторията на LifeCodexx в Германия са използвани кръвни проби от бременни жени от 12-та до 33-та гестационна седмица. Но медицинските специалисти препоръчват крайният срок да се ограничи до 20-та г.с. От началото на юли 2013 г. Пренатест може да се прави от началото на 9-та гестационна седмица. Препоръчваме Ви да се консултирате с вашия лекуващ лекар в кой период от вашата бременност след 9-та г.с. е най-добре да си направите Пренатест.

Всяка жена ли може да си направи Пренатест?

Извършването на изследването Пренатест е доброволно и няма законова пречка да се направи от всяка бременна жена. Тестът се препоръчва основно на жени със завишен риск, но всяка бременна би могла да се възползва от предимствата и точността на изследването.

Бременна съм и се интересувам как мога да науча подробности за Пренатест

Пренатест е неинвазивно пренатално диагностично изследване само за бременни жени след 9-та седмица. Взема се единствено кръвна проба и не крие абсолючно никакъв риск за бременността. Вие може и трябва да бъдете надлежно информирана за естеството на теста от лекар или специалист по медицинска генетика. Информация за Пренатест можете да получите и от нашата специализирана листовка за пациента, която е на разположение на посочените специалисти, както и на посочените в сайта контакти.

Къде мога да си направя Пренатест?

Кръвна проба за Пренатест може да бъде взета само в лабораториите на клиники и кабинети в България, които са в договорни отношения с НМ Дженомикс и Лайф-Кодекс. Самата проба може да се обработи единствено в лабораторията на Лайф-Кодекс в Констанц, Германия. Където се събират пробите от цяла Европа и е единствената CE сертифицирана да извърши съответната компютърна обработка на получените данни.

Не намирате отговора на Вашия въпрос? Ето още няколко възможности

Обадете ни се

Обърнете се към нашите специалисти. Обадете ни се или ни напишете писмо и ние ще се постараем да отговорим изчерпателно на всички ваши въпроси.

Обадете се сега

Попитайте вашият лекар

Лекарят, наблюдаващ вашата бременност трябва да ви запознае с всички възможности за пренатален скрининг на генетични заболявания. Попитайте го за Пренатест.

Вижте кабинетите, които предлагат PrenaTest